Токчетата са опасни за вашето здраве

Елегантният чифт токчета може да изглежда идеалният начин за завършване на работна визия, но твърде честото носене на високи обувки може да увреди краката ви за цял живот, твърдят американски учени.
Изследванията показват, че ежедневното носене на токчета в продължение на три години може да причини дисбаланс в краката. Въпреки че първоначално укрепват мускулите около глезена, след три години обувките превръщат някои мускули в доминиращи, което повишава риска от навяхвания и счупвания в по-късен етап.
Високите токчета са на мода, а понякога се изискват при определени професии, но жените невинаги са наясно до каква степен тези тенденции могат да нарушат равновесието им.
В изследването участвали 40 жени с професии, които изискват носенето на 10-сантиметров ток най-малко три пъти седмично. Резултатите показват, че деформирането на краката, болките в гърба и неправилното ходене се дължат до голяма степен на обувките. Така че е важно жените да вземат „превантивни мерки“, като ограничават дните, в които излизат за работа с токчета. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.