Този път отлагане няма – екарисажът в Шумен спря, общините трябва да намерят места за загробване на умрелите животни

Спешно заседание проведе днес Областна епизоотична комисия. Тя бе събрана по искане на д-р Илиян Драмалиев – директор на Областната дирекция по безопасност на храните. Причината – Шуменският екарисаж прекрати дейността по транспортиране, събиране и обезвреждане на умрели животни, за което e-Razgrad.bg съобщи своевременно още на 5 януари тази година. Затварянето на екарисажа остави на практика 2/3 от страната остават без екарисажно обслужване.

Днес д-р Драмалиев запозна членовете на комисията и кметовете на Завет и Самуил, зам.-кметове на общините Исперих и Лозница, и представител на община Цар Калоян, които присъстваха на срещата, със заповед на изпълнителния директор на Агенцията по храните д-р Дамян Илиев, че заради спирането на екарисажа е наложително веднага да се сформират постоянни комисии, с участието на кметове на населените места и представители на ОДБХ, РЗИ, РИОСВ и „Басейнова дирекция” –Плевен, които да определят площадки за обезвреждане на умрели животни.
Д-р Драмалиев подчерта специално, че всички общини в Лудогорието са изпратили скици на местата за загробване на животински трупове, определени след съгласуване с „Басейнова дирекция” и Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе / нещо, което бе решено заседание на комисията още преди няколко месеца/. Но заради дългата и тромава процедура, на всички определени терени липсват ОВОС, което е проблем и е свързано с още пари, не скри д-р Драмалиев.
На заседанието днес стана ясно, че областният управител ще издаде заповед, с която ще разпореди на кметовете на общините в Лудогорието да изпълнят решенията на комисията.

Припомняме, че когато преди повече от два месеца екарисажът спря, управителят му Мирослав Александров, обяви че Българската агенция по безопасност на храните не е направила нито едно плащане през 2015 година към предприятието. Така било и през втората половина на 2014 година. Общата сума на задълженията на държавата към „Брамас 96” АД /собственик на екарисажа/ – е над 6 млн. лв. с ДДС, каза Александров. И обеща екарисажът да продължи работа с клиентите си – кланици и млекопреработватели, които заплащат обезвреждането на отпадъците от производствата си.
Заради нередовни плащания на държавата от 2008 година насам екарисажът вече няколко пъти е спирал работа.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.