„Теленор“ обяви официално, че продава българския си бизнес на най-богатия чех Петр Келнер

„Теленор“ подписа споразумение за продажбата на своите активи в Централна и Източна Европа на PPF Group за сумата от 2.8 млрд. евро, изчислена на база стойност на предприятията, се казва в разпространено днес съобщение до медиите.Транзакцията включва изцяло притежаваните от „Теленор“ предприятия в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation.
PPF Group е собственост на чешкия милиардер Петр Келнер, който вече има договор за покупката на „Нова телевизия“.

„Теленор България“: За клиентите нищо няма да се промени

Главният изпълнителен директор на „Теленор България“ Оле Бьорн Шулстъд обяви, че компанията ще продължи да бъде пример за компания с отлични резултати, ясни и ориентирани към потребителите продукти и услуги, обслужване и мрежа с безкомпромисно качество и отговорно търговско поведение. Тази сделка няма да се отрази на нашите клиенти и местни партньори и компанията ще продължи да работи с тях и за тях, както и досега“, казва още Шулстъд.
В съобщението до медиите се уточнява още, че трансакцията подлежи на съответното регулаторно одобрение и се очаква да бъде финализирана през третото тримесечие на 2018 г. Сделката се очаква да доведе до счетоводна печалба след данъци в размер на около 3 милиарда норвежки крони (32 млн евро), която ще бъде вписана след приключването на трансакцията.

Кой е Петр Келнер

Най-богатият и вероятно най-могъщият човек в Чехия“ – така журналистът Ян Клесла описва в статия за „Капитал“ Петр Келнер, който има договор да придобие „Нова телевизия“ и се твърди, че се интересува от българското поделение на „Теленор“.
В Индекса на милиардерите на агенция „Блумбърг“, Келнер се намира на 106-то място с авоари на стойност 13 млрд. долара. „Форбс“ ги оценяват на 16.2 млрд. и го поставят на 105-та позиция в света.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.