Танцувай с Пагане в Кубрат

В съботния горещ и слънчев късен следобед, площад „Възраждане“ в Кубрат се изпълни с усмихнати танцьори, облечени в красиви облекла и носии, които под съпровода на хубавата българска музика играха народни хора и ръченици. Проведе се първото издание на Националния фолклорен фестивал за български народни хора „Танцувай с Пагане“. Организатори на проявата бяха община Кубрат, читалище „Св. св. Кирил и Методий“ и фолклорна формация „Пагане“ в Кубрат.
Във фестивала се включиха над 190 танцьори от 8 клуба, групи и формации от Кубрат, Разград, Исперих, Тутракан, Ветово и селата Бабово и Николово, Русенска област и Брестовене, Разградско.IMG_4982 (2)
Приветствено слово произнесе заместник-кметът на община Кубрат Снежана Георгиева. След това всеки състав изпълни по няколко хора. За всички участници бяха създадени прекрасни условия да покажат най-доброто от себе си. След всяко изпълнение председателят на читалищното настоятелство господин Русев връчваше на всеки клуб по една грамота и сувенири.
Откриването и закриването на фестивала стана с изпълнения на домакините от фолклорна формация „Пагане“. Тя е създадена през 2007 г. и сега в нея участват над 50 души от 10 до 60-годишна възраст. В техния репертоар има над 80 народни хора от всички райони на България.
Накрая на площада се изви голямо и пъстро хоро от участници и зрители. Вечерта завърши с празнична програма в комплекс „Колибите“, където всички участници имаха възможност да се повеселят и потанцуват. За доброто настроение на танцьорите се погрижи оркестърът на читалището.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.