Танцувай с Пагане в Кубрат

В съботния горещ и слънчев късен следoобед, площад „Възраждане“ в Кубрат се изпълни с усмихнати танцьори, облечени в красиви облекла и носии, които под съпровода на хубавата българска музика играха народни хора и ръченици. Проведе се първото издание на Националния фолклорен фестивал за български народни хора „Танцувай с Пагане“. Организатори на проявата бяха община Кубрат, читалище „Св. св. Кирил и Методий“ и фолклорна формация „Пагане“ в Кубрат. Във фестивала се включиха над 190 танцьори от 8 клуба, групи и формации от Кубрат, Разград, Исперих, Тутракан, Ветово и селата Бабово и Николово, Русенска област и Брестовене, Разградско.
Приветствено слово произнесе заместник-кметът на община Кубрат Снежана Георгиева. След това всеки състав изпълни по няколко хора. Откриването и закриването на фестивала стана с изпълнения на домакините от фолклорна формация „Пагане“. Тя е създадена през 2007 г. и сега в нея участват над 50 души от 10 до 60-годишна въIMG_4982 (2)зраст. В техния репертоар има над 80 народни хора от всички райони на България.
Всички състави получиха дипломи за участие и подаръци от община Кубрат. Накрая на площада се изви голямо и пъстро хоро от участници и зрители. Вечерта завърши с празнична програма в комплекс „Колибите“, където всички участници имаха възможност да се повеселят и потанцуват.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.