Тази нощ се очаква пикът на Персеидите

От 11 до 13 август е пиковият момента тази година, в който ще може да се наблюдава метеорният поток Персеиди. Астрономическото събитие ще може да се види най-добре тази вечер след 22 ч. При ясно време ще могат да се наблюдават между 150 и 200 падащи звезди на час.
Метеорният поток е светлинно явление, причинено от малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от частиците не са по-големи от песъчинки.
В зависимост от химичния си състав метеорните частици изгарят в атмосферата с различен цвят. Средно всички метеорни частици изгарят на 100 километра над земната повърхност.
Метеорният поток Персеиди е бърз, движи се с около 60 километра в секунда. Персеиди е наречен така, тъй като при наблюдение мислените продължения на следите от метеорите се пресичат в една точка и като че ли излизат от тази точка, в която се намира съзвездието Персей.
Астрономите препоръчват, че метеорният поток може да се наблюдава извън населените места или високо в планината, където светлините от населените места не пречат на гледката.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.