С трактори излязоха на протест в Гърция

Стотици земеделски машини са разположени по националната пътна мрежа в Гърция, след като фермерите от южната ни съседка обявиха, че засилват протестите си срещу предложените от правителството данъчни и пенсионни реформи, съобщава в. „Етнос“.

Трактори има и в посока на контролно-пропускателния пункт Промахон на границата с България. По данни на протестиращите досега на улиците са излезли над 800 земеделски машини.

Фермерите обявиха, че няма да блокират движението на моторни превозни средства по артериите от националната и регионална пътна мрежа.

Земеделските производители са разочаровани от плановете на правителството, казал пред агенция АНА-МПА представител на координационния комитет на протестиращите фермери.

Ние обаче сме решени да се борим, защото ако бъдат приложени предвидените данъчни и пенсионни промени земеделската продукция ще престане да бъде конкурентоспособна, добавил Никос Зафиропулос.

Гръцкото правителство изготви мерки по искане на кредиторите на страната, които предвиждат удвояване на подоходния данък до 26 на сто за фермерите, облагане на финансирането от европейските фондове и премахване на привилегии като отстъпката от 40 на сто върху електричеството или субсидиите за дизелово гориво. От земеделските производители се изисква още да внасят три пъти по-високи суми в пенсионния фонд.

/Dnes.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.