Съдят управителя на „Надин” за 16 млн. лв. укрити данъци

Дело за 16 млн. лв. укрити данъци влиза в съда. Специализираната прокуратура внесe обвинителния акт срещу Радослав Босилков, управител на фирмата за изкупуване и рециклиране на цветни метали „Надин комерс“, съобщава БНР.
Освен Босилков, спецпрокуратурата праща на съд още четирима души, сред които е и Денис Бошнаков, управител на дружеството „Феросплавен завод“ – част от бившето „Кремиковци“. Останалите трима са Мариян Комитов, Иван Иванов и братът на купувача на „Кремиковци“ Лъчезар Варнаджиев – Павел.
Според обвинителния акт, групата на Босилков е действала от началото на 2010 до началото на 2012 година. Щетата в размер на 16 млн. лв. е нанесена, според описанието на прокуратурата, чрез „добре организирана мрежа от „кухи“ дружества от типа „липсващ търговец“. Те са били контролирани именно от „Надин комерс“, от които фирмата симулативно е изкупувала огромни количества скрап с фалшиви счетоводни документи. Това е водело до изкуствено завишаване на разходите на „Надин“ и съответно чрез по-малката печалбата се е избягвало плащането на дължимите данъци. Разследването е установило, че въпросните „кухи“ фирми не са разполагали с лицензирани площадки, а начело на тях са стояли лица, които не са били в състояние да извършват търговска дейност. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.