Съдът остави без заплати зам.-председателите на ОбС в Разград

Двамата заместник-председатели на Общинския съвет в Разград не следва да получават заплати за това, че са избрани да ръководят местния парламент в отсъствие на титулярния му председател. Това постанови административния съд в Разград в отговор на жалба от прокуратурата, оспорила решение на общинския съвет, взето през декември 2016 година.

Дебатът за това имат ли право избраните тогава заместници да вземат всеки месец по 50% от възнаграждението на действащия общински председател, чиято заплата е 2 340 лева, се води в Разград вече година и половина. В началото на 2018 прокуратурата се самосезира и оспори в съда разпоредбата, гласувана с крехко мнозинство от 17 гласа в 33 членния парламент.

В отговор съдът уважи протеста на обвинението и отмени правото на замовете да вземат заплати, различни от останалите общински съветници. Решението да се гласуват допълнителни възнаграждение е взето без обосновка, неясни са причините и целите, които то преследва, както и очакваните резултати от подобна разпоредба, смятат магистратите. Според съда липсата на мотиви в предложението пък е попречила на заинтересованите страни да го оспорват в постоянните комисии на местния парламент, преди гласуването му на сесия.

Решението на съда в Разград може да бъде обжалвано във ВАС.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.