Съдът обяви КТБ в несъстоятелност

Софийски градски съд обяви Корпоративна търговска банка в несъстоятелност с определение от днес.
Определението по делото, гледано при закрити врата, бе взето само седмица след възобновяването му. За изхода от него съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти след заседание на МС, позовайки се на информация от председателя на УС на ФГВБ.
Решението за неплатежоспособността на КТБ е с начална дата 6 ноември 2014 г. – датата на отнемане на лиценза, уточни финансовият министър.
Оттук нататък следват всички описани в Закона за банковата несъстоятелност процедури. Много е вероятно сегашните временни синдици да бъдат определени за постоянни и всичко, което се говореше преди датата на фактическата несъстоятелност – започват едни много сложни процедури, които в рамките на българския съд ще гарантират всичко необходимо, така че откраднатото от КТБ да бъде върнато там и кредиторите на КТБ, които не са удовлетворени от имуществото в КТБ, в това число най-големия кредитор – ФГВБ, да бъдат равнопоставени и еднакво удовлетоврени, посочи Горанов.
Министър Горанов коментира и цесиите, чрез които колегата му, министърът на културата Вежди Рашидов, е спасил 2.6 млн. от парите си в банката на Цветан Василев. Според Горанов цесиите са законни, но ако се окажело, че Рашидов е бил привилигерован, „това ще е първата сделка, която ще атакуваме в съда“.
„Абсолютно всички сделки, които увреждат имуществото на КТБ или са привилегировали някого, ще бъдат атакувани в съда, без значение чие име стои зад тях“, обеща Горанов.
Според Горанов процедурите ще са сложни, но всички кредитори, включително и най-големият – Фондът за гарантиране на влоговете, ще бъдат равнопоставени и еднакво удовлетворени.
Министърът коментира, че не гледа положително на евентуални законови промени, които да го овластят да разваля сделки. Лично моето мнение е, че намесата по такъв начин на орган на изпълнителната власт в частния оборот е от една страна небалансирано, от друга страна – практически трудно реализируемо особено когато говорим за търговски сделки, които не са с юрисдикцията на територията на Република България, каза той.
Запитан дали знае за скрития доклад на ДАНС от 2013-а, където има предупреждение за опасност за финансовата стабилност, Горанов отговори: „Не бях запознат, не съм запознат, не знам какво има в този доклад.“ /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.