Събуди се най-опасният вулкан в Перу

Вулканът Мисти, който се намира в южната част на Перу и е смятан за най-опасния в страната, се събуди и започна да изхвърля магмени газове. Информацията е на Южната вулканологическа обсерватория, цитирана от АФП.
„Газовете, които изхвърля Мисти, са магмени. Това потвърждава, че вулканът е активен и нe е спящ, както много хора мислеха“, посочва Луиса Маседо от град Арекипа (1300 км южно от Лима).
Вулканът Мисти се намира на 17 км от Арекипа и въпреки относителното си спокойствие в продължение на десетилетия, представлява голяма опасност за близо 200 000 души, които живеят наблизо и ще бъдат застрашени при евентуално изригване, информира БГНЕС.
Луиса Маседо разказа, че преди месец група от изследователи от обсерваторията и европейската група за вулканология Trail by Fire са направили снимки на кратера на Мисти, което е дало възможност да се докаже наличието на фумароли – признаци на възможно следващо изригване.
„Това са фумароли от газ, който се вдига до 500 м височина и съдържа сярна киселина, въглерод и калций“, обясни тя.
Като се има предвид височината на вулкана (5822 м), газовете няма да засегнат местното население и ще се разнесат от ветровете в безопасни концентрации.
„В Перу малко над 400 вулканични структури се водят на отчет, от тях 12 сега се определят като потенциално активни. Една от тях е Вулканът Мисти, но терминът „активен“ не означава, че той изригва“, успокои специалистът от обсерваторията Доминго Рамос пред агенция Андина.
Последното голямо изригване на Мисти е било преди 2000 години, с 20-километров стълб от дим и пепел.
Няколко вулкана в южната част на Перу показаха известна активност през последните месеци. Сред тях е Убинас, който бе разтърсен от мощна експлозия и изхвърляне на газ и пепел. Друг активизирал се вулкан в Перу е Сабанкая, който се намира в състояние преди изригване и жълт код за опасност. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.