Строят паметник на брата на хан Аспарух в Италия

Скулптура на хан Алцек – брат на хан Аспарух, ще се извисява в италианския град с името Челе ди Булгария. Родолюбиви млади българи събират средства, за да довършат статуята, която ще напомня за общите корени на българския и италианския народ. Алцек е петият син на хан Кубрат и е живял в Гало Матезе, Сепино, Бояно и Изерния в регион Молизе, Централна Италия.

Идеята за създаване на паметник на хан Алцек, идва след като екипът на „Трежър“ – организация, която се занимава с исторически възстановки, се запознава с историка проф. Дамян Попхристов. Той им разказва за едно от своите изследователски пътувания в Челе ди Булгария.

„Носил си българска пръст в едно кофчеже и им го подарил. Те се разплакали от умиление и тогава разказали, че те са наследни на хан Алцек – това е един от братята на хан Аспарух, и цял живот са се чувствали българи. В цялата провинция се знае за връзката на Алцек с България и Италия, планината край града се казва България”, разказва организаторът на инициативата Ивелин Михайлов.

От „Трежър“ се свързват с историка Александър Въчков, който става консултант на проекта.“Какво е било ханското облекло, каква е била прическата, оръжията, по какъв начин са ги носили – той ни направи пълна възстановка на всеки един детайл”, обяснява още Михайлов.

Дишко Дишков е скулпторът, наел се със задачата да увековечи образа на Алцек. Той и Въчков комуникират непрекъснато: “Работим съвместно – той ми праща материали от епохата, за да знаем как трябва да изглежда всеки един детайл, за да бъдем достоверни”, казва творецът.

За довършване, транспорт и монтаж на скулптурата са нужни още 38 000 лв., но екипът не се съмнява, че ще има родолюбиви българи, които ще се включат в инициативата: „Инициативи като тази – те събуждат нашия дух и нашата гордост. Карат хората, децата, млади и възрастни да се гордеят, да се борят, да имат обща идея”, вдъхновен е Михайлов. В знак на признателност към работата на екипа кметът на Челе ди Булгария, Джино Марота, ще преименува площад на името на Алцек.

Теофан Изповедник съобщава, че след разпадането на Велика България, част от прабългарите, които били предвождани от най-малкия син на кан Кубрат — Алцек, се заселва в земите на Лангобардското кралство. Павел Дякон отделя място в историята си за преселването на прабългарите в областта Беневентум: под предводителството на кан Алцек българите дошли в Италия при краля на лангобардите Гримуалд I (662-667), който прави Алцек гасталд, т.е. кралски чиновник, управляващ административен окръг.
/Kmeta.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.