Страните от Персийския залив започват военна операция в Йемен

Страните от Персийския залив официално уведомиха Съвета за сигурност на ООН за началото на военната операция в Йемен. Писмо, подписано от постоянните представители на Бахрейн, Кувейт, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, е адресирано до председателя на Съвета за сигурност на ООН и постоянният представител на Франция.
В писмото се посочва, че военната операция е предприета в отговор на писмо от президента, който поиска помощ с всички средства за защита на Йемен от шии бунтовниците хуси. Саудитска Арабия обяви, че е започнала операцията след продължителни консултации със САЩ и координира действията си в страната с Вашингтон.
В нощта срещу четвъртък коалиция с участието на Саудитска Арабия и страните от Персийския залив предприе военна операция срещу бунтовниците, които контролират голяма част от страната. Според генералния секретар на Арабската лига Набил ал Араби, военната операция в Йемен е част от споразумението за съвместна отбрана и икономическо сътрудничество, подписано през 1950 година. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.