Стотици жертви на цунами в Индонезия

Стотици станаха вече жертвите и близа хиляда ранените след снощното цунами на индонезийските острови Ява и Суматра след подводно свличане, причинено от изригването на вулкана Анак Кракатау, предаде Ройтерс, позовавайки се на официални представители.

Стотици домове и други сгради са сериозно повредени от огромната вълна, която връхлетя бреговете на Зондския пролив снощи.

Властите предупредиха жителите и туристите в крайбрежните зони около пролива да стоят далече от плажовете, като предупреждението остава в сила до 25 декември.

„Моля не се приближавайте до плажовете около Зондския пролив. Тези, които са евакуирани, моля да се не се връщат все още“, призова Рахмат Трийоно, официален представител на Агенцията по метеорология, климатология и геофизика.

Телевизиите показват кадри с блокирани от отломки пътища, преобърнати коли и съборени дървета. Водата е отнесла сцена на открито, на която свирела рок група. Най-малко един от музикантите е загинал, а други са изчезнали.

Спасителни екипи и линейки трудно достигат засегнатите зони, тъй като някои от улиците са блокирани от съборени сгради. Службата за реакция при бедствия на Индонезия съобщи за над 550 ранени, след като цунами връхлетя крайбрежните зони на Зондския пролив между островите Суматра и Ява тази нощ, предаде Ройтрес.

Би Би Си показа кадри, публикувани от началника на службата за реакция при бедствия, на които се виждат наводнени улици и един преобърнат автомобил, посочва АП. Вълната е връхлетяла около 21.30 ч. местно време снощи, уточни службата по метеорология, климатология и геофизика.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.