Стопили сме се с 43 709 за година

През 2014 година броят на населението в България е 7 202 000 души, отчитаме намаление с 43 709 лица. Това е населението на един среден областен град, каза по време на пресконференция Сергей Цветарски, председател на НСИ.
48,6% са мъжете в страната, но при раждане се наблюдава обратното явление, раждат се повече момчета, но пропорцията се обръща, защото жените имат по-висока продължителност на живота. Увеличава се делът на възрастното население. 20% или всеки 5 е над 65 годишна възраст, каза Цветарски.
Трудоспособното население намалява с 1,5 % или близо 67 хил. души. Населението в тази възраст не се възпроизвежда, в бъдеще очакваме намаление на тези хора. Най-силно засегнати са областите от Северозападна България както и Силистра, Ямбол, Смолян и Хасково. Там живеят най-възрастните хора в България. Нека не забравяме, че България не е държавата с най-лошата възрастова структура в Европа, допълни Цветарски.
В 1125 населени места живеят по-малко от 50 души. 71 % от населението живее в градовете. 34% от българите живеят в големите градове над 100 хиляди души. Най-голямото село е Лозен с население 6 хиляди души. Столична община има най-много брой жители или 1 318 000 души.
58% от децата са родени в извънюридически брак. Семейният модел се променя, категоричен беше специалистът от НСИ. Коефициентът на обща раждаемост е 9,4 на 100.
България е на едно от първите места по раждаемост на майки под 18 години. Увеличава се броят на родените от жени над 40 години. Средният брой деца, които една жена ражда е 1,52. Този показател показва какво се случва с възпроизводството на жените в една държава. Коефициентът ни нарежда в средата на класацията в ЕС. Има увеличение на този коефициент, категоричен е Цветарски.
Раждаемостта е най-висока в област София и Сливен, а след тях се нарежда Бургас. Най-голяма раждаемост се наблюдава в областите с голяма ромска общност.
Смъртността в България е рекордно висока 15,1 на 100. Основна част от смъртността се е осъществила във високите възрастови групи. Налице е увеличението на детската смъртност. За съжаление този показател в България е два пъти по-висок от европейския, допълва Сергей Цветарски.
Броят на разводите е намалял през 2014г. Най-малко се развеждат в Смолян и Кърджали.
Най-често мигрират лицата във възрастовата група 20-29 години. Най-много заселници от страната има в град София. 28 000 души са емигрирали от страната, емигранти са предимно лица във възрастовата група 20-30 години. Най-предпочитани дестинации са Германия, Великобритания и Испания. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.