Стартира акцията “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

Днес за поредна година в Разград стартира полицейска акция “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
Целта е ограничаване на причините и условията за пътно-транспортни произшествия с деца по време на лятната ваканция Акцията ще продължи до 30 юни. Засилено полицейско присъствие и контрол на пътното движение в районите на учебните заведения ще има в дните на официално закриване на учебната година. Ще се акцентира върху спазването на ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения; предимството на пешеходците; управление на мотори от неправоспособни малолетни и непълнолетни; използването на защитни каски, обезопасителни колани и обезопасителни системи за превозване на деца; каране на велосипеди по тротоари или пешеходни пътеки.
В рамките на акцията “Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” са планирани и заключителни 15-минутни беседи, както и други подходящи формати по пътна безопасност с ученици от 5 до 8 клас. Ще се търси и възможност полицейските служители да вземат кратко участие в организирани от училищата родителски срещи с кратък анонс за пътната безопасност на децата през предстоящата лятна ваканция. В изнасянето на беседите ще бъдат включени и инспектори от детските педагогически стаи.
В беседите за възрастовата група от 9 до 11 клас ще се акцентира на правилното поведение като пешеходци на пътя, като пътници в автомобилите на родители, близки или познати, като водачи на пътни превозни средства. Задължително ще се разясняват административната и наказателна отговорност при управление на моторни превозни средства от непълнолетни. В подходящ формат ще бъде представен филмът „Млада Европа“, предназначен за образователни цели в рамките на проекта „ICARUS“.
По данни на Главна дирекция „Национална полиция“ в този период на миналата година 11 деца са загинали при пътно-транспортни произшествия, а 349 са били ранени. Травматизмът е най-висок във възраствата група 15 – 17 години. Отчита се и голям брой деца, загинали или пострадали като пешеходци.От 1 юни до 30 септември във възрастта до 13 години 10 деца са загубили живота си, а ранените са 313.
/e-Rszgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.