Спектакъл по музика на Димитър Ненов и Васил Казанджиев представя Софийската опера и балет

В репертоара на Софийската опера и балет има ново заглавие: „Българска токата” – балет по музика на Димитър Ненов и Васил Казанджиев. Концепцията и хореографията на спектакъла са на Мила Искренова, дългогодишен хореограф в балет „Арабеск”, и са изпълнени с класически танцьори от състава на балета. Впечатляващо е сценографското решение, което принадлежи на Цвета Богданова. Това е един вдъхновяващ танцово-пластичен и визуален разказ за България, за нейната красота и духовно достойнство.
Отделните части интерпретират различни аспекти от българския бит, митология, вярвания, обичаи и исторически събития. Сценичното действие тълкува музиката със средствата на съвременния танц в оригинални визуално-пластични образи, чрез които се изгражда пъстра и ярка картина на българската душевност.
Спектакълът се състои от две части, като първата е по музика на Васил Казанджиев  „Картини от България”, „Дивертименто”, „Токата”/, а втората включва творби на Димитър Ненов / „ Рапсодична фантазия”, „ Въжделение”, „ Копнеж”, „ Токата”/.
„Българска токата” е първата постановка на хореографката Мила Искренова в Националната опера и балет. Непосредствено преди премиерата тя написа, че спектакълът е посветен на всички българи – където и както и да живеят на този свят! Както самата Мила обяснява дни преди премиерата „Токата в буквален превод означава „докосната“. Идва от италианския глагол токаре /toccare/ , което означава „докосвам“. Смисълът, който влагам, освен че в спектакъла има две абсолютно виртуозни токати – на Димитър Ненов и Васил Казанджиев, е също че българската земя е докосната. Тя е свещена и благословена. Затова е токата. Освен това силно се надявам, че с това двойствено заглавие спектакълът ще бъде много добре разбран навсякъде по света. Токата е универсална дума и термин.” Това „докосване” на Мила е вдъхновено от проф. Васил Казанджиев, предложил на Националната опера този балетен спектакъл с негова музика и на забележителния Димитър Ненов, позабравен несправедливо, но един от най-талантливите български композитори и музиканти. Поредното предизвикателство за талантливата ни хореографка, авторка и на книгите, посветени на съвременния танц „Радостта на тялото“ и „Вкусът на твоето тяло“.

/По материали от интернет/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.