Сняг за Нова година обещават синоптиците

Сняг по Нова година прогнозират синоптиците. Пред Нова телевизия метеоролозите направиха прогноза, че от 29 декември ще започне нахлуване на студен въздух и снегът ще бъде факт на 31 декември.
До падането на снега обаче температурите ще останат доста по-високи от нормалните за сезона – над и около 10 градуса. Единствено в районите с мъгла, те ще са по-ниски – 8-9 градуса.
За днес от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) прогнозират максимални температури между 9 и 14 градуса. Над по-голямата част от страната, времето ще е предимно слънчево, с повече облаци над източните райони. Преди обяд на места в Северна и Западна България ще е мъгливо. Със слаб, в Дунавската равнина – до умерен вятър от запад-северозапад ще проникне студен въздух и видимостта ще се подобри.
Предимно облачно ще бъде по Черноморието. Там максималните температури ще са между 9 и 12 градуса.
В планините ще е предимно слънчево. Любителите на зимните спортове и зимния туризъм да не забравят за опасностите, които крие планината и да се съобразяват с препоръките на планинските спасители.
Снежната покривка във високите планински части в момента е силно кристализирана, макар да е оскъдна, предупреждават планинските спасители. Много плътен лед се е образувал главно по северните склонове на височина над 1800-2000 метра.
Наложително е туристите да подхождат с изключително внимание и предпазливост към рисковите участъци. Задължително е ползването на „котки“, припомнят още от Планинската спасителна служба. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.