Смъртоносен трус с магнитуд 6.4 по Рихтер в Тайван

Най-малко седем души са загинали при силното земетресение, което удари Южен Тайван, предоха световните агенции.
При труса с магнитуд 6.4 по Рихтер, който бе регистриран към 4.00 ч. местно време, рухнаха сгради, включително 17-етажен жилищен блок в южния град Тайнан.
Спасители все още са на мястото в опит да извадят затрупани хора. По информация на Ройтерс 35 души са под развалините.
Епицентърът на земетресението е бил на 43 км югоизточно от Тайнан на дълбочина 23 км, по информация от американския институт по геология. Трусът е бил последван от няколко вторични.
Би Би Си съобщава за най-малко 155 ранени. Президентът на Тайван Ма Индзю пристигна на мястото на разрушенията. Той посети спешния център и болницата, където са настанени ранени хора, и призова спасителните екипи да положат всички усилия да спасят хората, които може да са оцелели под развалините.
По информация на Ройтерс няколко сгради в 2-милионния град са опасно наклонени след труса. Местната противопожарна служба е съобщила, че всички усилия на този етап са насочени към издирване на оцелели от рухналата 17-етажна сграда. В нея са живеели 92 домакинства и регистрирани на адреса 256 души.
В Тайван вече се повдигат въпроси за качеството на строителството на рухналата сграда. Съседи разказаха, цитирани от Ройтерс, че са имали съмнения за качеството на конструкцията, когато сградата е била в строеж през 90-те години. Кметът на града Уилям Лай заяви, че е твърде рано да се твърди, че причината е лошо строителство, но добави, че „отговорност ще се търси по-късно“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.