Сменяме личния лекар и онлайн

Българите вече ще могат да сменят личните си лекари по електронен път и без да висят на опашки пред кабинетите им. Това е съобщил здравният министър Петър Москов на заседание на Министерския съвет, съобщава „24 часа“.
Възможността за смяна на личния лекар онлайн е предвидена в промените на наредбата за достъпа до медицинска помощ, която правителството одобри тази седмица, обяснил Москов на заседанието на министрите, според стенограмата от него.
Смяната на личния лекар ще става през софтуер на здравната каса. Така вече хората нямало да се трупат на опашки пред кабинетите на личните лекари, твърди Москов.
От думите на здравния министър обаче не става ясно дали електронният избор ще работи за първата смяна на личните лекари, която е през юни.
Наредбата, одобрена от правителството, предвижда и задължителното потвърждение чрез електронна идентификация на пациента на здравните услуги, за да бъдат платени от касата на лекаря. Това всъщност регламентира внедряването на отпечатъците, за да се ползват услуги в здравеопазването.
Пациентите ще могат да даряват на болниците едва след като са оздравели и са изписани, обяснил още Москов на заседанието на министрите.
„Въвеждаме изискването дарения към лечебни заведения да не става по време на лечебния процес, защото в обществото има съмнения, че докато ти или твой роднина лежи и е болен, волята на дарителя невинаги може да бъде достатъчно чиста“, обяснил здравният министър на заседанието на кабинета.
Наредбата отменя доплащането за придружител на деца до 7-годишна възраст, което някои болници искат в момента. Ще се забрани и доплащането за дейности в болниците, които се финансират от здравната каса.
Приетата от правителството наредба предвижда и лекарят да уведоми пациента колко лева ще трябва да плати за лекарствата и какви са по-евтините алтернативи.
Медиците ще ни казват и при изписване на медикаменти, които се заплащат от НЗОК, каква част ще трябва да доплатим.

Dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.