Сириец е извършил самоубийствения атентат в Истанбул

Атаката в Истанбул е извършена от атентатор самоубиец от сирийски произход, съобщи турският президент Реджеп Ердоган.
Строго осъждам терористичната атака, която е дело на самовзривил се атентатор от сирийски произход“, заяви Ердоган в Анкара. „За съжаление има жертви, включително местни и чужденци. Инцидентът показа, че трябва да стоим заедно пред заплахата на тероризма“, каза Ердоган, цитиран от БГНЕС.
Той подчерта, че решителната позиция на Турция няма да се промени. „Не правим никаква разлика между имената и абревиатурите на терористичните групировки. Първата цел на всички екстремисти в региона е Турция, защото Турция се бори с всички тях с еднаква решителност“, заяви Ердоган.
Според Ройтерс, която цитира двама високопоставени служители в турските сили за сигурност, „Ислямска държава“ най-вероятно стои зад взрива до Синята джамия.
По официални данни, експлозията в историческия център на Истанбул тази сутрин е причинила смъртта на 10 души, а 15 са били ранени. Повечето от пострадалите най-вероятно са туристи, като турските медии съобщават за ранени граждани на Германия, Норвегия, Южна Корея и Перу.
Според разкази на очевидци и други все още непотвърдени информации атентаторът се е взривил в непосредствена близост до група чуждестранни туристи, които разглеждали Теодосиевата колона.
Разследването на атентата продължава. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.