Синдиците влязоха в КТБ заедно с министър и прокурор

Министърът на финансите Владислав Горанов, главният секретар на МВР Георги Костов, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, двамата временни синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев и шефът на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков влязоха тази сутрин в КТБ.
На влизане в сградата на банката на площад „Гарибалди“ финансовият министър припомни приемането на законодателството, което да уреди статута на временните синдици. „Отговорността за работата на временните синдици до голяма степен е вече отговорност на правителството“, каза Горанов. Той обясни, че финансовият министър по закон вече има пряка отговорност да следи за работата на синдиците и да наблюдава редовно отчетите им по отношение опазването на имуществото на банката.
Горанов каза, че още на вчерашната среща са заявили, че могат да разчитат напълно на съдействието на всички държавни органи като изброи и българската прокуратура, и правоохранителните служби. „Така че, ако е необходимо съдействие и информационно обезпечаване, те да могат да имат директни комуникации“, подчерта финансовият министър.
В парламента Горанов коментира въпроса за нов управител на БНБ. Той бе категоричен, че новият шеф няма да е от НС.
Излязоха някои имена вече, призна финансовият министър и подчерта, че темата е достатъчно сериозна, за да се отдели достатъчно време за проучване на достатъчно хората. Според него обаче държавата не разполага с безброй подготвени хора, които да заемат тази длъжност. Затова консултации се водят с няколко човека, които обаче министърът сметна за нередно да коментира.
„Това, което е като принципна позиция, е че за правителството е важно БНБ да е предвидим партньор, а за политическите партии е важно в БНБ да работят професионалисти, които да не допускат повече неблагоприятни стечения“, подчерта Владислав Горанов.
На въпрос вярно ли е, че се обсъждат кандидатури на българи, които работят в Международния валутен фонд, Горанов обясни, че те са добър вариант и е вярно, че са водени разговори с тях.
„Надявам се до края на следващата седмица да имаме решение“, каза още Владислав Горанов.
Временните синдици в Корпоративна търговска банка (КТБ) Лазар Илиев и Росен Ангелчев вече са вписани в Търговския регистър. Имената на квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчева са заличени.
Очаква се днес да се събере и петчленният състав на Върховния административен съд по делото за отнемането на лиценза на КТБ. Ще бъде обсъдено и искането на Менко Менков – адвокат на фирма „Бромак“ на Цветан Василев, който настоя за отводите на председателя на ВАС Георги Колев и на съдията-докладчик по делото Росен Василев. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.