Сигнали за застроените дюни на плажа „Корал“ стигат до Цацаров

Природозащитници от сдружението „Да запазим „Корал“ планират днес да подадат сигнали за застроените дюни на плажа „Корал“. Те ще бъдат отнесени до главния прокурор Сотир Цацаров, в Министерството на регионалното развитие и дирекцията за строителен контрол.
От сдружението настояват да се отмени разрешителното за строеж на вилно селище в къмпинг „Юг“. Природозащитниците искат да се разследва как е придобита земята на къмпинга и кои са хората от общинската администрация в град Царево, издали разрешително за строеж. Инвеститорът – фирма „Фаворит“, има разрешение за строеж на 16 къщи и вече е подготвил няколко бетонни плочи, въпреки че плажът е защитена зона.
През 2013-а година Европейската комисия започна разследване по казуса „Корал“ заради разрешенията за строителство.
Бетонирането се случва в северната част на залива Корал. Строителството е на фирма „Инвестиционен фонд Фаворит“, вилноjf селище с площ от 1200 квадратни метра.
„Това не е бетон, това е плоча, върху която ще бъде монтирано бунгало. Нямаме разлика от това, което е строено 1972 година и това, което се прави сега в момента“, заяви Стамо Стамов, управител на фирмата инвеститор. Там е имало ресторант и други сгради. Според инвеститора основите на този строеж съществуват от 70-те години. За да бъде излят бетонът обаче, пясъкът е съвсем прясно разкопан. „Има си всички документи, които са направени, аз не мога да разбера какво в момента търсите, дали сме всички документи, които са необходими“, отбеляза Стамов.
Заповедта за започване на строителството е издадена от Община Царево само три дни преди Великденските празници, на 7 април. Преди това Регионалната дирекция за строителен контрол забранява изграждането на обекта заради липса на ОВОС. Всички дюни по българското Черноморие бяха описани в специализирани карти и планове, които се намират в Агенцията по кадастъра.
„В момента агенцията казва, че нямало регламент по тези карти и не можело да бъдат показвани и това ни притеснява дали пък нещо не се случва покрай това как се издават тези разрешения на кого. На някаква фирма, която земята не е частна и не би трябвало да бъде, какво е написано в тези карти също не се знае“, обясни Кирил Иванов от Сдружение „Да запазим Корал“. Двата фундамента са само началото. Оказа се, че са на втора линия, пред тях ще има още три, част от цяло вилно селище. Според строителните книжа тук ще бъдат изградени 16 вили“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.