СЕМ преизбра Георги Лозанов

Съветът за електронни медии преизбра за свой председател Георги Лозанов.
Лозанов бе подкрепен единодушно от всички трима присъстващи. СЕМ има петима членове, всеки от които има право да издига номинация за председател. Двама от тях са от квотата на президента: Мария Стоянова (Росен Плевнелиев) и Анюта Асенова (Георги Първанов). Останалите трима са от тази на Народното събрание: Георги Лозанов, Анна Хаджиева и Иво Атанасов. От заседанието днес отсъстваше само Мария Стоянова по лични причини.
Шестият пореден мандат настоящия председател влиза в сила от 8 април.
В закона за радио и телевизия е записано, че членовете на СЕМ се избират или назначават за срок от шест години. Съставът на съвета се обновява през две години от квотата на Народното събрание и през три години от квотата на президента.
Доц. Георги Лозанов влезе в СЕМ през 2010 г. като стана част от състава на съвета от квотата на Народното събрание, а кандидатурата му беше издигната от ГЕРБ. Лозанов е бил член на НСРТ (предшестващия СЕМ регулатор) от 1997 г. до 2001 г. и негов председател за една година. Първият му мандат като член на СЕМ е бил от 2001 до 2003 г. Доц. Лозанов е преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“.
По закон СЕМ е независим специализиран орган, който регулира медийните услуги, регламентирани в закона за радиото и телевизията. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.