Северна Корея изразява желание за „пълно ядрено разоръжаване“

Северна Корея изразява желание за „пълно ядрено разоръжаване“ на Корейския полуостров. Това заяви президентът на Република Корея Мун Дже-ин, цитиран от „Ройтерс“.
Държавният глава подчерта, че КНДР се е отказала от предварителното си условие за изтегляне на американските войски от Република Корея.
По думите му най-важното е сключване на споразумения за нормализиране на отношения между двете Кореи и САЩ.
„Северна Корея изрази желание за пълно ядрено разоръжаване“, съобщи Мун пред журналисти.
„Те не настояват за изпълнение на някакви предварителни условия, които САЩ не могат да приемат, такива като изтеглянето на американските войски от Южна Корея. Всички те призовават за прекратяване на враждебните политики към КНДР и гарантиране на сигурността“, поясни той.
В сряда Сеул обяви, че обмисля как да промени примирието между двете държави в мирно споразумение, за да бъде подготвено за срещата на върха на 27 април между Ким Чен-ун и Мун Дже-ин.
Мун поясни, че вижда възможност за сключване на мирен договор и дори предоставяне на международна помощ, ако Пхенян ядрено се разоръжи.
Но южнокорейският държавник предупреди, че все още има „много пречки“ и че двете Кореи не могат отделно да постигнат напредък, както и да бъде сключено споразумение, което да преодолее международните санкции.
„Първо, срещата между Южна Корея и Северна Корея трябва да постави добро начало и диалогът между двете Кореи трябва да продължи, след като видим резултатите от срещата между КНДР и САЩ“, изтъкна Мун.
Днес агенция KCNA съобщи, че в Северна Корея ще се проведе среща на централния комитет на управляващата партия.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.