СГС назначи Лазар Илиев и Росен Ангелчев за временни синдици в КТБ

Съдия Иво Дачев от СГС назначи Лазар Илиев и Росен Ангелчев за временни синдици в КТБ.
След встъпването им в длъжност правомощията на квесторите ще бъдат прекратени. Това трябва да се случи в срок от два дни.
По-рано днес в СГС бе внесена молба от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, в която се предлага назначението на двамата временни синдици в банката.
Като причина за това от фонда посочват продължаващия все още административен спор за лиценза на КТБ, чието забавяне води до намаляване стойността на активите на банката и съответно до намаляване на размера на средствата, които ще се възстановят.
Лазар Илиев притежава многогодишен опит като юрист в банковата сфера. До предлагането му за временен синдик на КТБ той работи като главен секретар на Сметната палата, където преди това, между 2011 и 2014 г., е директор на дирекция „Административна дейност“. От 2002 до 2010 г. работи в Централна кооперативна банка през последните шест години като член на Управителния й съвет и изпълнителен директор. В периода от 1993 до 2002 г. Илиев е главен юрисконсулт и директор на дирекция „Правна“ в Първа инвестиционна банка. Преди това, от 1989 до 1993 г., е работил като юрист в управление „Правно“ на БНБ. От 1988 до 1989 г. е бил стажант-съдия в Софийския окръжен съд.
Росен Ангелчев притежава богат опит като юрист. До предлагането му за временен синдик на КТБ той е държавен експерт в дирекция „Енергийна сигурност“ в Министерството на енергетиката, където работи от началото на 2015 г. От 2004 до 2015 г. работи в Министерството на икономиката, където заема различни позиции. От 2002 до 2004 г. работи в АК „Балкан“ (в несъстоятелност) първоначално като главен юрисконсулт, а впоследствие като ръководител направление „Задгранични представителства“. Бил е помощник-синдик в БСИ „Минералбанк“ (в несъстоятелност) през 2000-2001 г. Между 1997 и 2000 г. е главен юрисконсулт в Частна земеделска и инвестиционна банка (в несъстоятелност), а от 1992 до 1997 г. е юрисконсулт в Първа частна банка. Професионалната си дейност започва в Министерството на външните работи. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.