СГП иска възобновяване на делото срещу Сергей Станишев

Софийска градска прокуратура е внесла вчера в Софийски градски съд искане за възобновяване на спряното административно-наказателно производство срещу Сергей Станишев. Основанието за това е решение на Европейския парламент от 11 март 2015 г., с което е снет имунитетът на Станишев като член на Европейския парламент, съобщиха от прокуратурата.
Решението е взето след сезирането на Европейския парламент от главния прокурор на Република България с искане за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване на Сергей Станишев за престъпление по чл. 358, ал.1 във вр. с чл. 26, ал.1 от НК.
В мотивите си Европейският парламент е посочил, че липсва подозрение, че делото срещу Станишев е било заведено с намерението да се причини политическа вреда на съответния член на Европейския парламент.
На 19.12.2013 г. Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл. 78а НК на Сергей Станишев. Същият е обвинен за това, че в периода 04.11.2005 г. – 27.07.2009 г. в гр. София е загубил седем документа с класифицирана информация (престъпление по чл. 358, ал.1 вр.чл.26, ал.1 НК). Тъй като обвиняемият не е осъждан и от деянието не са причинени имуществени вреди, приложението на чл. 78а НК е задължително.
В Софийски градски съд е образувано административно-наказателно производство, по което са проведени четири съдебни заседания. С решение на ЦИК № 575-ЕП/30.05.2014 г. Сергей Станишев е избран за член на Европейския парламент и е придобил имунитет. Поради това с определение на Софийски градски съд от 29.09.2014 г. наказателното производство е спряно.
Снетият имунитет на Станишев като член на Европейския парламент е основание за възобновяване на производството срещу него. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.