Светейшият патриарх Неофит благослови новоизбраната президентска двойка при полагането на клетвата

Новоизбраната президентска двойка – президент Румен Радев и вицепрезидент Илияна Йотова, получиха благословение от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит веднага след като положиха клетва пред Народното събрание.
Президентската двойка се закле да спазва Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководи от интересите на народа. След като се подписаха под клетвения лист, те целунаха светия Кръст и Евангелието и получиха благословение от предстоятеля на Българската православна църква, който при тържественото полагане на клетва бе редом с тях при трибуната на Народното събрание.
След това новоизбраният пети президент на Република България прочете програмата си реч.
На тържествената церемония на 19 януари, присъства целият държавен елит, сред който и президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова, бившите президенти Петър Стоянов и Георги Първанов, както и премиерът в оставка Бойко Борисов, министрите от кабинета в оставка, членовете на Конституционния съд, председателите на ВАС, ВКС, ВСС, главният прокурор, представители на дипломатическия корпус, на държавни институции, на регистрираните в България вероизповедания.
В неделния ден на 22 януари, след церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Република България, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Светейшият Български патриарх Неофит ще благослови новоизбрания държавен глава и ще отслужи Молебен, за да изпроси божията благодатна подкрепа в предстоящото му отговорно служение.

Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.