САЩ спират производството на малолитражни коли

Производителите на автомобили в САЩ спират производството на малките малолитражни автомобили, заради намаленото им търсене, свързано с поевтиняването на бензина. Затова съобщава вестник USA Today, цитиран от ТАСС.

Поевтиняването на бензина и растящата популярност на кросоувърите с голям клиренс принуждава производителите да спрат производството на модели, които не се търсят. Според изданието само през януари продажбите на малолитражни коли са намалели с 11,3 на сто, а продадените джипове и кросоувъри са се увеличили с 10,3 процента.
Вестникът припомня думите на президента на Fiat Chrysler Серджо Маркионе, който съобщи, че компанията спира производството на компактния седан Dodge Dart, и на средния Chrysler 200, като ще се ориентира към по-големи автомобили.
Японският концерн Toyota пък обяви миналата сряда, че спира ориентирания към младежите модел Scion, с двигател под два литра.
USA Today посочва, че редица други компании изнасят в Мексико производството си на малолитражни автомобили. Така се съкращават производствените разходи, за да се компенсират загубите от намалялото търсене.
През миналата година Ford премести производството на модела Focus, от завода в Мичиган в други заводи в Мексико. Там компанията сглобява малката Fiesta и средният по размер Fusion.
По данни на Аемериканската автомобилна асоциациа към 8 февруари средната цена на най-масовия бензин е 46 цента за литър. Преди две години литърът струваше 87 цента. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.