САЩ признаха ГМО картофи и ябълки за безопасни

Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ призна редица генномодифицирани продукти за също толкова безопасни и питателни като обикновените им аналози.
По данни на Асошиейтед прес, става дума за шест сорта картофи, произвеждани от компанията „Симплот“ от щата Айдахо, а също за два сорта ябълки на канадската компания „Оканаган“, предаде БНР.
Една от най-големите в САЩ и в света вериги за бързо хранене – МакДоналдс, която беше партньор на производителя на картофи, вече съобщи, че не възнамерява да използва генно-модифицирани зеленчуци.
МакДоналдс в САЩ не купува ГМО картофи и няма планове да променя политиката си по въпроса, се посочва в декларация на компанията, цитирана от АП.
Американската компания „Монсанто“ е един от най-големите производители на ГМО-храни в света. Нейната царевица МОН 810 е едиствената ГМО-култура, разрешени за отглеждане на територията на ЕС. До 2013 г. другата бе картофът Амфлора на BASF, използван за производство на нишесте.
Осем страни от ЕС – България, Франция, Германия, Люксембург, Австрия, Унгария, Гърция и Полша – поддържат предпазни клаузи, които забраняват на тяхна територия отглеждане на култури от двете ГМО насаждения, разрешени за отглеждане в ЕС. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.