САЩ заявиха дълбока загриженост заради руския закон за НПО

Съединените щати заявиха дълбока загриженост, след като руският президент Владимир Путин одобри закон, който позволява на Москва да забранява дейността на „нежелани“ неправителствени организации, предава AFP.
„Загрижени сме, че този нов закон ще ограничи още повече работата на гражданското общество в Русия и че той се явява още един пример за това, как руското правителство смазва независимите гласове и прави умишлени стъпки към това да изолира руснаците от останалия свят“, заяви говорителят на държавния департамент Мари Харф в официална декларация.
Министерството на външните работи на Великобритания също заяви безпокойство от новия закон за „нежелателните“ чуждестранни организации в Русия и смята, че той подрива функционирането на руското гражданско общество, предава РИА „Новости“. „Новият закон влияе пряко на възможностите на международните организации да работят за, да подпомагат и да защитават правата на човека в Русия. Той е създаден с цел да подрива работата на руското гражданско общество“, коментира новия закон британският министър за Европа Дейвид Лидингтън.
Президентът на Русия Владимир Путин подписа ден по-рано закон, който позволява на прокуратурата и полицията да забраняват дейността на неправителствени организации и фирми. „Дейността на чуждестранна или международна неправителствена организация, представляваща заплаха за основите на конституционния строй на Русия, отбранителната способност, или сигурността на страната, може да бъде призната за нежелателна на територията на Руската Федерация“, се посочва в текста на закона, цитиран от ВВС.
При второто четене в Държавната дума, в проекта е внесена поправка, според която законът ще се отнася за „чуждестранни или международни неправителствени организации“. Обаче в руското законодателство не съществува понятие „чуждестранна неправителствена организация“. Това дава формална възможност законът да се разпространи върху която и да е чуждестранна организация или фирма, с изключение на тези, които имат пряко отношение към държавните органи на други страни.
На попадналите в черния списък организации ще бъде забранена работата в Русия, а местните активи – замразени. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.