Саудитска Арабия скъса дипломатическите си отношения с Иран

Саудитска Арабия скъса дипломатическите отношения с Иран. Персоналът на посолството в Техеран вече е напуснал страната. Това стана, след като Иран реагира остро на екзекуцията на видния шиитски духовник Нимр Ал Нимр, а демонстранти подпалиха саудитското посолство в Техеран.
Саудитският външен министър Адел ибн Ахмед ал Джубейр нарече случилото се крещящо нарушение на всички международни конвенции и обвини иранските власти, че не са направили нищо, за да предотвратят нападението. По думите на министъра Рияд няма да позволи на шиитски Иран да подкопава сигурността на сунитското кралство. В отговор Иран нарече решението на Саудитска Арабия да скъса дипломатическите отношения безразсъдно и нерационално.
САЩ призоваха лидерите в Близкия изток да вземат мерки за успокояване на напрежението. Говорителят на Държавния департамент Джон Кърби е изразил опасения, че екзекуцията на шиитския духовник може да изостри напреженията на верска основа.
В коментар в профила си във „Фейсбук“, Константин Косачов, оглавяващ външнополитическата комисия в горната камара на руския парламент, обвинява Съединените щати, че заемат неконструктивна позиция, тъй като прикриват лоялни към тях режими и демонизират нелоялните.
Върховният комисар на ООН за човешките права – Зейд Раад ал Хусейн, призова в декларация властите в Саудитска Арабия да въведат мораториум върху смъртните наказания, както и да работят заедно с ООН и други партньори над алтернативни стратегии в борбата с тероризма. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.