Саудитска Арабия предложи петдневно примирие в Йемен

Саудитска Арабия предложи петдневно прекратяване на огъня в Йемен за извършване на хуманитарна операция в страната. Решението за примирие е било взето след консултации на саудитския външен министър Адел ал Джубейр и американския държавен секретар Джон Кери в Рияд.
Приветстваме опита на Саудитска Арабия за намиране на мирно решение чрез обявяването на пълно петдневно примирие с хуманитарна цел с възможност за удължаването му, заяви Кери на пресконференция в саудитската столица.
Преди да влезе в сила, предложението за прекратяването на огъня трябва да бъде прието от шиитските бунтовници хути, подчерта Адел ал Джубейр.
Бунтовниците завзеха големи територии в Йемен в опит да вземат под контрол управлението на страната. Повече от 1200 души са загинали и над 5 хиляди са ранени при сблъсъците между бунтовниците, проправителствените сили и ръководените от Саудитска Арабия военни сили в страната.
Вчера цените на петрола на борсата в Ню Йорк се покачиха значително, преминавайки за първи път през тази година символичната граница от 60 долара за барел. Според анализатори това се дължи на напрежението в Йемен и Либия, както и на относителния оптимизъм за намаляване на предлагането в САЩ.
Цената на барел американски лек суров петрол скочи с 1,47 долара до 60,40 долара. Такава цена петролът имаше в средата на декември 2014 година.
Петролът може да спрат да поскъпва, ако доларът отслабне, защото по-слабият долар прави „черното злато“ по-евтино и по този начин – по-привлекателно за инвеститорите. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.