Самолетът на „Germanwings“ падал 8 минути, но не е подал SOS сигнал

Последните моменти на полет 4U 9525 на компанията „Germanwings“ са покрити в мистерия. От ръководство въздушно движение съобщиха, че самолетът не е подал SOS сигнал, въпреки че е падал осем минути от височина почти 12 километра.
Снимки от спасителните хеликоптери, достигнали до мястото на катастрофата, показват, че останките на самолета са разпръснати на стотици метри на планински склон, като най-големите са с размер на кола.
Сред жертвите има две испански бебета и 16 германски ученици на възраст от 12 до 16 години.
По-рано бе публикувана информация, че от самолета е подаден сигнал за помощ, но тя бе опровергана. Авиодиспечерите са решили да обявят, че самолетът е в беда, защото изгубили всякакъв контакт с него, е съобщил източник от ръководство въздушно движение пред АFP.
Самолетът е започнал да пада в 10.45 ч., след като е стигнал височина 11582 метра. Трагедията е продължила осем минути, каза на пресконференция главният изпълнителен директор на Germanwings Томас Винкелман. Контактът с екипажа е загубен в 11.20 ч. местно време, пише сайтът Sudouest.
Според немския вестник „Spiegel“ е възможно самолетът да е паднал заради обледяване на сензорите, поради което компютърната система е подавала грешни сигнали до пилотите. Пилотите не са могли да овладеят машината и тя е започнала да пада изключително бързо над френските Алпи.
Капитанът на самолета имал повече от 10 години и 6 хиляди летателни часа опит. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.