Р. Кънев: Москов вече не e министър от ДСБ, а на Борисов. Подкрепата за това управление вече е вредна за страната

ДСБ е опозиционна партия и няма право да има министри.
Личното решение на Петър Москов да остане като здравен министър в кабинета, след като ДСБ реши да излезе от властта, не може да се тълкува като министър на ДСБ в правителството. Личното решение на Москов да остане министър обуславя оставката му като зам.-председател на ДСБ.
Това каза председателят на ДСБ Радан Кънев в предаването „Тази неделя“ по bTV.
Политическият гръб на Петър Москов се казва Бойко Борисов, премиер на България, допълни той.
По думите му ДСБ е опозиционна партия не само на парламентарно ниво, но и в правителството.
Той поясни, че позицията за излизане в опозиция е получила силна и единодушна подкрепа, а въпросът за евентуална негова оставка като лидер на партията не е поставян.
Кънев подчерта, че всякакви спекулации, че ДСБ е едновременно на власт и е в опозиция, трябва да бъдат прекратени.
„ДСБ не е на власт. Естествено, хората се хващат за това, че ние подкрепяме политиките, заложени от Петър Москов. Ние няма как да си променим мнението за политики от днес за утре. Не може добрата политика да стане лоша, защото на нас така ни е скимнало“, аргументира се Кънев.
„Ние сме принципни както по отношение на позицията си за политиките в здравеопазването, така и за позицията си, че с партньори, които са изоставили съдебната реформа и са обърнали едно договорено решение помежду ни за конституционна промяна, не можем да останем в мнозинството“, посочи той.
Кънев отбеляза, че ДСБ нямат политическо решение да оставят министър в кабинета, но да се говори за конфликт между него и Москов не е уместно. „Имаме вече различни политически роли и може би доста различни пътища занапред. Това, че една раздяла е джентълменска и с добър тон, не я прави по-малко раздяла“, посочи той.
„Ние сме част от Реформаторския блок. Тепърва престои да се вземат решения и да имат те съответните последици. Надяваме се, че можем да убедим колегите, че подкрепата за това управление оттук нататък е вредна за развитието на страната“, изтъкна новата си позиция Радан Кънев.
Според него излизането на ДСБ в опозиция е важен ход за това, което предстои на България в близко и по-далечно бъдеще.
Въпросът за предсрочни избори е към премиера Бойко Борисов и към широкото мнозинство от представители на АБВ, ДПС, ПФ, явно и на части от РБ, което е изградил около себе си, коментира още Кънев.
„След като ГЕРБ са партньори с всички в този парламент, изглежда ние сме единствената опозиция, нека въпросите за предсрочни избори да са към ГЕРБ, а не към опозицията. Когато си пердашат през просото с ДСП и АБВ в парламента, създават си при почти всяко гласуване алтернативни мнозинства и не обръщат никакво внимание на целия РБ, защото сме били малки, тогава изобщо не сме важни. А в момента, в който покажем, че има алтернатива в дясно, изведнъж ставаме причина за предсрочни избори“, добави той. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.