Руснаци инвестират 55 000 000 евро в Разград, 500 работни места ще има във фабриката за гъби

Международна компания с руско, украинско и българско участие планира мащабен инвестиционен проект в Разград. Компанията „Биоагроресурс +” наема сградата на бившата жандармерийска казарма в града и започва преустройството й в завод за екологично биопроизводство, обяви кметът на Разград доктор Валентин Василев, който представи инвеститорския екип пред журналисти.
Плановете на дружеството са да произвежда годишно около 10 000 тона гъби кладници, повече отколкото е цялото производство от този вид у нас в момента. Продукцията ще се изнася в Европа, като на пазара ще се предлагат три вида продукти – пресни гъби, мариновани и сублимирани. IMG_8382 (1296 x 864)Специални барокамери ще обработват с авангардна технология продуктите, предназначени за дълго съхранение, като те ще бъдат без алергени и напълно екологично чисти, обясни Младен Станев, който представи проекта.
55 000 000 евро ще струва изграждането на модерната фабрика. Цеховете й ще бъдат настанени в 56-те дка застроена площ в бившите казарми, а общината ще предостави още един терен от 25 дка за допълнителна инфраструктура към предприятието. Инвеститорите се надяват около Гергьовден да стартират строителството и реконструкциите на терена и фабриката да е готова за една година.
Проектът на смесеното дружество е оценен от Агенцията за инвестиции като вложение от клас „А” и вече има сертификат на първостепенен инвеститор. Предвижда се новите мощности да отворят 500 нови работни места. Ще се разчита на кадри, подготвени във Филиала по биотехнологии в Разград към Русенския университет. Полза от новата фабрика ще имат и местните фермери, от които „Биоагроресурс +” ще купува годишно по 20 000 тона слама, нужни за производството, което после пък заради безотпадната технология, ще се превръща във фураж за животните, каза Мартин Нешев, който представлява българските инвеститори в проекта.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.