Руският патриарх споделя позицията на Светия синод в София за Истанбулската конвенция

Руският патриарх Кирил се отнася с голямо разбиране и симпатия към позицията на Българската православна църква спрямо Инстанбулската конвенция.

В интервю за български медии, дадено ден преди посещението му в София, патриарх Кирил казва, че „Този документ декларира, че намесата в семейството от страна на съответните организации е панацея срещу семейното насилие и насилието над жените. Категорично сме против това“, заяви патриархът на Москва и цяла Русия. „Разбира се че държавата не бива да напуска насилие но под предлог за борба с насилието не трябва да има намеса в светая светих на човешките отношения – семейните отношения, допълни той.

Той е на мнение, че Истанбулската конвенция предвижда „съответното отношение“ към еднополовите съюзи, докато православната църква категорично не ги приемала „по вероучителни богословски съображения“.

„В протестантския свят наблюдаваме капитулация на основните християнски идеи пред либералните философски подходи към личността на човека“, каза руският патриарх. Страната му е една от трите държави, които не са подписали Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието срещу жените и домашното насилие.

Патриархът Кирил каза, че вижда ролята на църквата в освобождаването на човека от робството на насажданите от масовата култура нови идоли. Според него политическата свобода не е достатъчна, защото не гарантира истинската свобода на духа: „Човек може да бъде политически свободен и същевременно в плен на модата, на лъжливи ценности, на някакви идеали, агресивно насаждани от медиите и от масовата култура“, каза той.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.