Русия поиска широка коалиция срещу „Ислямска държава“

Русия настоява за сформирането на широка коалиция в борбата срещу „Ислямска държава“, в която да влизат иракски и сирийски правителствени сили, предаде агенция „Блумбърг“, като се позовава на изказване на руския външен министър Сергей Лавров. Той бе в Доха за среща с американския държавен секретар Джон Кери и саудитския си колега Адел ал Джубеир. Според Москва въздушните удари, нанасяни на джихадистите от водената от САЩ международна коалиция, не са достатъчно ефективни. „Ислямска държава“ вече контролира големи райони в Сирия и Ирак. „Необходим е антитерористичен фронт с участието на иракски, сирийски и кюрдски сухопътни сили“, заяви Лавров след срещата си с Кери и Ал Джубеир. Руският външен министър разкритикува решението на Вашингтон да защитава с въздушни удари обучените от САЩ сирийски умерени бунтовници срещу силите на Асад. Според руския дипломат номер 1 това е „контрапродуктивно“, тъй като саботира усилията в борбата срещу „Ислямска държава“, се казва в съобщение на МВнР в Москва. Лавров подчерта, че страната му ще продължава да съдейства за диалог между сирийското правителство и опозицията под егидата на ООН. Той настоя незабавно да се сложи край на „външната намеса“ в страната, пише „Сега“.
В същото време американският дипломат №1 Джон Кери бе категоричен, че САЩ продължават да настояват за отстраняването от власт на Башар Асад. „Смятаме, че Асад и неговият режим преди доста време загубиха своята легитимност донякъде заради това, че продължават жестокостите срещу жителите на Сирия… Така страната се превръща в магнит за чуждестранни бойци. И тъй като няма военно решаване на предизвикателствата в Сирия, очевидно е необходимо политическо решение“, заяви той в Доха.
Руският президент Владимир Путин предложи идеята за коалиция срещу „Ислямска държава“ по време на среща през юни в Санкт Петербург с военния министър на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, който е син на крал Салман, припомня „Блумбърг“. Рияд подкрепя бунтовниците срещу Башар Асад, зад когото стоят Русия и Иран. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.