Румяна Ченалова е обявена за общодържавно издирване

Съдията от Софийски градски съд Румяна Ченалова, срещу която на 26 февруари тази година бе образувано досъдебно производство за престъпление по служба и за документно престъпление, е обявена за общодържавно издирване, съобщават от Прокуратурата.
Ченалова беше съдията по делото „Белведере“, за което френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан изнесе данни за нейните действия в полза на определен правен субест. Освен това тя водеше и делото „Октопод“, което започна отначало заради нейното отстраняване.
На 25.03.2015 г. на Румяна Ченалова лично срещу подпис е връчена призовка за явяване в качеството на обвиняемо лице. В призовката е отразено, че следва да се яви в 10.30 ч. на 31.03.2015 г. Определени са и резервни дати – 2, 6, 9 и 20 април), в случай, че посочи уважителни причини за неявяването си, уточняват от прокуратурата.
На 30 март в прокуратурата са депозирани две молби – едната от Румяна Ченалова, в която се сочат уважителни причини за невъзможността на упълномощения от нея защитник – адвокат Станимир Ченалов, да се яви в качеството му на неин защитник по настоящото производство през периода 31 март 4 април.
Другата молба е от адвокат Ченалов, в която изброява всички работни дни на април, с изключение на 27-ми, както три дати от месец май, в които е служебно ангажиран.
Молбата на Румяна Ченалова е уважена и тя получава нова призовка са 6 април с резервни дати на осми, петнайсти, и 17 април.
На 6 април адвокат Ченалов се е явил в Софийска градска прокуратура и депозирал молба
за влошено здравословно състояние на сестра му, за коетопредставил и болничен лист от лекар в Стара Загора, който предписал на Ченалова домашно лечение.
В представените медицински документи не е отбелязано, че заболяването на Ченалова не й позволява да се яви пред разследващите органи, поради което са разпитани лекарите, подписали медицинските документи, както и д-р Сталева. Разпитаните лекари са заявили, че възприетото от тях здравословно състояние на Румяна Ченалова не е пречка за явяването й пред разследващите органи и органите на съдебната власт, уточняват от прокуратурата
Разследването е установило, че неявяването на Румяна Ченалова на 6 април, което е задължително, не е било поради наличие на уважителни причини. Ето защо е разпоредено на Областна дирекция „Охрана“-София и Областна дирекция „Охрана“- Стара Загора да я доведе принудително. Но се окказва, че съдийката но може да бъде открита на нито един от посочените адреси, което налага обяването й за общодържавно издирване. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.