Румяна Арнаудова: Помагачът на ген. Кирчо Киров е бил Димитър Линдарев

Помагачът на ген. Кирчо Киров е бил Димитър Линдарев. Това каза Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор на брифинг във връзка с внасянето на обвинителния акт срещу ген. Кирчо Киров.

Специфичната разузнавателна дейност, заради която са били изготвяни съответните документи с невярно съдържание и въз основа, на които са били изтеглени пари – над 5,1 млн. лева, са за дейност, която е приключила в края на 1999 година.

„Тази специфична разузнавателна дейност касае процесът на интегриране на Р България в европейските структури. Тази дейност е приключена окончателно и са архивирани и 4-те дела, които са били активни дотогава във връзка с тази дейност“, обясни тя.

„Да се разходват средства 5 години пo-късно за дейност, която е прекратена и да се изписват такива големи суми е най-малкото незаконосъобразно“, подчерта Арнаудова. По думите й доказателствата, които Военнa-окръжна прокуратура е събрала са не само счетоводни документи.

„Разпитани са 15 разузнавачи, които са работили преди това по това направление, в тази специфична дейност. Нито едно от тези лица не е заявило, а напротив – отрича след 2000 година да е извършвало такава дейност. Да е правило разходи за тази дейност и съответно да е получавало пари“, подчерта Арнаудова.

„Средствата според обвинението са присвоени за себе си от двамата подсъдими“, каза тя. „Как са ги разходвали след това не е въпрос, който ние трябва да установяваме, защото не е елемент от състава на престъплението“, поясни Арнадуова. Тя подчерта, че със сигурност, за да се получат тези пари е използвано служебното качество и на двамата.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.