Румъния изпреварва с много България по стандарт на живот

България запазва стабилното последно място по стандарт на покупателна способност (СПС) в Европейския съюз, показват данните на Евростат за 2017 г. От статистиката се вижда, че стойността на стоките и услугите, които българите могат да си позволят със доходите, е 54% от средното за ЕС ниво. Спрямо 2016 г. има нарастване с 1 пр пункт, което обаче не ни вдига в негативната за България класация.
За сметка на това в съседна Румъния нещата са коренно различни. Там стандартът на живот расте с бързи темпове и докато през 2015 г. покупателната способност на румънците е била 58% от средната за ЕС, то две години по-късно вече е 68%. Т.е. гражданите на северната ни съседка стават по-богати, докато българите – не.
Прави впечатление, че предпоследни по стандарт на живот в ЕС вече са унгарците. Тяхното ниво на СПС е 62% от средното за ЕС, като не само не се увеличава, но дори намалява за две години.
Най-богатата държава в ЕС остава Люксембург. Там нивото е 132% от средното за ЕС, тоест гражданите на херцогството са с 32% по-богати от средния европеец. Германия се нарежда на второ място със 122%, Австрия – 117%, Дания и Великобритания – по 114%.
Ако излезем от рамките на ЕС се вижда, че стандартът на живот в България е по-нисък от този в Черна гора и Турция, но пък е по-висок от този в Сърбия, Македония и Албания.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *