Румен Радев: Сигурността на европейските граждани започва от сигурността на границите на България

„Сигурността на европейските граждани започва от гарантирането на сигурността на външните граници на България“. Това заяви държавният глава Румен Радев на съвместен брифинг с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, съобщиха от пресслужбата на президента. Държавният глава изрази увереност, че в партньорство с европейските институции въпросът за общата европейска сигурност ще намери своето успешно и трайно решение.

„Миграцията е предизвикателство за целия Европейски съюз, а не само за отделните национални държави“, заяви Антонио Таяни, който изрази пълната подкрепа на Европейския парламент за предприетите от страната ни мерки за справяне с миграционния натиск и предоставянето на закрила на бежанците.

Антонио Таяни потвърди и позицията на ЕП, че България отговаря на всички изисквания за присъединяване към Шенгенското пространство. „Това решение обаче трябва да бъде взето с консенсус и от държавите-членки“, добави председателят на ЕП.

Антонио Таяни приветства и избора на дългогодишния представител на страната ни в Европейския парламент Илияна Йотова за български вицепрезидент.

Предстои днес президентът Румен Радев да разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ще посети Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, в Монс.
Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.