Реформаторският блок остава в управлението

Реформаторският блок остава в управлението. ДСБ запазва своята позиция.
Това се казва в декларация на РБ, прочетена от Найден Зеленогорски след края на заседанието на ръководството. Лидерът на ДСБ Радан Кънев и Атанас Атанасов напуснаха преждевременно форума и отказаха коментари.
ДСБ остава в Реформаторския блок поне до март, когато трябва да се проведе националното събрание на партията и да вземе решение за бъдещето й.
Обезпокоени сме от липсата на единодействие в рамките на управляващата коалиция по знакови реформаторски политики, като съдебната реформа и антикорупционното законодателство, посочиха реформаторите.
Още днес започваме разговори с ГЕРБ за преглед и оценка на постигнатото от началото на управлението и за актуализация на коалиционното споразумение, с ясен времеви график за неговото изпълнение, заявиха от РБ.
Позицията на ДСБ остава непроменена, така че ние разглеждаме себе си като опозиционна политическа сила, заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на РБ Радан Кънев.
Ние не сме полуопозиция, ние сме снели доверие от правителството. Ние нямаме министри, допълни той.
Кънев е предложил на колегите вариант за изход от политическата криза вариант:
Преговаряме с ГЕРБ те да съставят ново правителство. Да се сформира нов кабинет в рамките на настоящия парламент.
Предложението му обаче не срещнало одобрение.
Радан Кънев уточни, че решение за излизане на ДСБ от РБ може да вземе само Национално събрание на ДСБ, тъй като Национално събрание е утвърдило решението за влизане в Реформаторския блок.
Национално събрание ние ще се проведе на 13-ти март следващата година.
До тогава има много вода да изтече. Всички колеги от РБ, които сега таят някакви надежди, че е възможно тази криза – нашето излизане в опозиция да генерира реформаторски устрем в ГЕРБ, защото така се получава, ще останат дълбоко разочаровани. През лятото всички ще бъдем в опозиция“, прогнозира Радан Кънев.
Партньорите се събраха за първи път след оставката на правосъдния министър Христо Иванов. В събота хората на Радан Кънев обявиха, че излизат в опозиция, а партията на Меглена Кунева реши да остане във властта. Това решение взеха и министрите, излъчени от Блока.
На срещата днес присъстваха лидерите и заместник-председателите на партиите в Блока, както и всички министри на РБ. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.