Ремонтирана джамия и нов параклис в Разградско

Областният управител Гюнай Хюсмен и заместникът му Евгени Драганов посетиха наскоро ремонтираната джамия в село Трапище и новопостроения частен параклис на Борислав Иванов от Исперих.
В Трапище двамата бяха посрещнати от кмета Айтен Исмаилова и секретаря на джамийското настоятелство Ариф Мустафов, които разказаха, че в първия ден на празника Курбан Байрам мюсюлманският храм ще отвори врати за пръв път след ремонта. С доброволчески труд в ремонта се включили десетки местни хора, всеки ден по 30-40 човека били на обекта. За ремонта на джамията в Трапище, със съдействието на Областна администрация-Разград, Дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет два пъти отпуска средства – общо 17 000 лева. Още 12 000 лева добавят дарители, отделно мнозина включително изселници от Трапище в Турция осигуряват строителни материали, полилеи, врати, килими и други. Така общата стойност на ремонта достига 54 000 лева.
А както, когато в далечната 1860 г., в строежа на джамията са участвали и мюсюлмани, и християни – майстори от Карлово, така и през последните три месеца представители на двете религии извършват ремонта – майсторите Рамадан Кунгьов, Динко Добрев, Ибрахим Ендяков, Шериф Махмудов, Али Кацаров ръководят строителните дейности.
Жителите на Трапище ще получат още едно дарение в дните на Курбан Байрам. Във втория ден от празника – на 22 август – ще бъде раздаден курбан, осигурен от Главно мюфтийство. Подобен жест се прави за по едно населено място във всяко Районно мюфтийство, за Разградското районният мюфтия Мехмед Аля е определил курбанът да е за лознишкото село с обновената джамия.
След Трапище Гюнай Хюсмен и Евгени Драганов посетиха Исперих, където през миналата седмица бе открит първият в региона частен православен параклис. Той е пред къщата на собственика на заведение в Исперих Борислав Иванов. Намира се на ул. „Димитър Полянов”, носи името на светията, който закриля сина на Борислав Иванов Данаил. Параклисът е изграден по проект на Иванов, сам си закупил и материалите, за някои от по-специфичните дейности помогнали майстори, но по-голямата част построил заедно със сина си. Параклисът е осветен от архиерейския наместник отец Георги, в него има икони, изографисани от разградски художник, както и една дарена икона. В параклиса са оставени свещички, за да може всеки, който преминава оттам и се спре, да си запали и да се помоли. Малкият храм се радва на голям интерес от местните хора и на гостите на града – разказа Иванов.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.