Рекордът на Стефка Костадинова и всички до момента няма да бъдат анулирани

Рекордът на Стефка Костадинова няма да бъде анулиран. Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF) отказа да заличи всички поставените до момента световни рекорди.

„Ако всички световни постижения бъдат анулирани, това ще се отрази и на онези атлети, които не са взимали допинг. Те не само ще загубят мястото си в историята на леката атлетика, но и върху тях ще легне сянката на съмнението, че не са постигнали по честен начин успехите си“, подчертават от международната организация.

Така великото постижение на Стефка Костадинова от 30 август 1987 година на световното първенство в Рим – 209 сантиметра, остава в историята. До днес, вече почти 30 години, рекордът на примата на българската атлетика не може да бъде подобрен.

В първите дни на новата година президентът на Асоциацията на спортните журналисти Джани Мерло поиска всички световни рекорди да бъдат анулирани заради случаите с хванати спортисти с допинг.

От IAAF са категорични, че няма как да се стигне до подобна драстична стъпка, но се отнасят с разбиране към проблема.

„Наясно сме, че преди години може да е имало атлети, които не са постигнали своите рекорди по легитимен начин, но не бива да се наказват атлети, които никога не са употребявали допинг и са постигнали успехите си с усилен труд и много отдаденост“, съобщиха от IAAF в писмо до Асоциацията на спортните журналисти.
Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.