РБ подготвя конфедеративен конгрес през лятото

До средата на месец май партиите от Реформаторският блок да изготвят ново споразумение помежду си, което да замени учредителния им документ, а до 10 юни да проведат конфедеративен конгрес. Това предвижда проектът на пътна карта, определящ сроковете и стъпките за развитие на РБ.
Според плана Реформаторският блок ще е политическа конфедерация, т.е. отделните партии ще запазят максимална самостоятелност, но ще имат единно ръководство. Засега не е ясно дали РБ ще се сдобие с един или повече лидери, като това ще зависи най-вероятно от конюнктурата. Проектът на пътна карта, който се разпространява между партиите в Блока, не посочва нищо за това какви ще са принципите на ръководство и как ще се вземат решенията.
Според източници на „Медиапул“ „пътната карта“ се изработва от юристи под ръководството на Даниел Вълчев от ДБГ.
Идеята за „пътна карта“ бе лансирана от „Движение България на гражданите“ в края на 2014 г. след поредните разногласия с „Демократи за силна България“ за провеждането на конгрес и избора на единен лидер на РБ. ДСБ настояваше за избиране на единен лидер, изтъквайки, че насипният вид на формацията няма да позволи продължаване на реформите.
Партията на Меглена Кунева, подпомогната от СДС, саботира тогава избора на единен лидер, но излезе с контрапредложение за „пътна карта“, която да посочи важните моменти в бъдещото развитие на РБ.
Идеята бе извадена от фризера миналия месец, след като ДСБ на Радан Кънев оттегли подкрепата си за управлението. Кънев дори обяви, че ще прави нов десен политически проект, но засега партията му все още е част от РБ, а той е съпредседател на парламентарната група на Блока.
Чисто процедурно ДСБ може да остане част от Блока, подписвайки новото споразумение.
Засега четирите партии от Блока, декларирали лоялност към правителството (ДБГ, СДС, БЗНС и НПСД), както и преминалата в опозиция ДСБ твърдят, че целта им е да останат единни.
Народни представители от Блока обаче смятат, че възраждането на идеята за пътна карта е опит за шкартирането на ДСБ. Един от разиграваните сценарии е лидерството на РБ след общия конгрес да бъде поето от здравния министър Петър Москов, който подаде оставка като зам.-председател на ДСБ, за да не се съобрази с решението на партията си за оттегляне от властта. Петър Москов все още е член на ДСБ. Той участва самостоятелно в преговорите, които представители на останалите партии от РБ водят с ГЕРБ за актуализиране на коалиционното споразумение. Предложението за такова актуализиране отново дойде от партията на Кунева, за да се парират критиките на ДСБ, че правителството не прави реформи и продължава да е подчинено на „модела КОЙ“.
След като се проведе нареченият от РБ „Конфедеративен конгрес“, партиите от Блока планират да подпишат до 15 юли още едно коалиционно споразумение – за общо явяване на президентските избори. Не е ясно защо реформаторите прибягват до такава стъпка, при положение, че ако следват собствените си планове, тогава би трябвало да са единна, макар и конфедеративна формация.
За да се стигне до тези стъпки обаче партньорите са решили до 1 март ръководствата на всяка от партиите да представи през хората си в централната и местна власт приоритетите си в управлението.
До 1 април пък Блокът има амбиция да приеме правила за асоциирани членове и започване на разговори с нови формации за асоцииране.
До края на април РБ трябва да приеме решение за обединяване около общи кандидати за президент и вицепрезидент.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.