Разследват шефката на МВФ Кристин Лагард

/КРОСС/ Френски съд е разпоредил шефът на МВФ Кристин Лагард да бъде изправен пред съда по обвинения за небрежност при взети от нея решения по време, когато тя беше финансов министър.

Лагард е обвинена в небрежност за ролята й при уреждане на дългогодишен съдебен спор, известен като „Аферата Тапи“ между френския известен предприемач и бивш политик – Бернард Тапи и френската държава. Като министър на финансите, Лагард взе решение през 2007-а година да отнесе спора до арбитражен съд, който спор в крайна сметка беше спечелен от бизнесмена и той получи обезщетение в размер на 400 млн. евро, като преди дни съдът разпореди на Бернард Тапи да бъде предоставена тази сума.

Решението на Съда на Републиката (Cour de Justice de la République) от вчера дойде като голяма изненада, след като през септември прокурорите по делото бяха препоръчали да отпадне разследването спрямо Кристин Лагард.

Управителят на МВФ поиска нейните адвокати да обжалват решението тя да бъде изправена на съд. Госпожа Лагард би искал да потвърди, че по времето когато тя беше финансов министър е действала в интерес на френската държава и в пълно съответствие със закона, се посочва в изявление на нейния правен екип.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.