Разработват система за бързо оповестяване на пчеларите при пръскане с препарати за растителна защита

В областната администрация в Разград се проведе работна среща във връзка с мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.
Срещата бе председателствана от областния управител Манол Кившанов. На нея присъстваха представители на ОД “Безопасност на храните” – Разград, Общинска служба по земеделие, Областен браншови пчеларски съюз „Лудогорска пчела“, Сдружение на зърнопроизводителите от Лудогорието, представители на общинските администрации, пчелари и арендатори, съобщиха от пресцентъра на админrстрацията.
На срещата стана ясно, че миналата стопанска година в Областната дирекция по безопасност на храните са подадени 110 уведомителни писма за наземно пръскане и 2 за въздушно, и няма жалби за унищожени пчели.
Пак през миналата стопанска година в Лудогорието регистрираните като земеделски стопани пчелари са 270, в момента са 291.
А Министерството на земеделието и горите разработва система за бързо оповестяване на пчеларите за предстоящо третиране с препарати за растителна защита, бе обявено на срещата.
От областния браншови пчеларски съюз „Лудогорска пчела“ призоваха арендаторите да използват щадящи пчелите препарати, особено при пръскане на рапица. В дискусията стана ясно, че големите арендатори и пчеларите са в добър диалог, а проблемите идват от малки земеделски стопани, които не винаги спазват правилата за уведомяване на пчеларите.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.