Разградчани в римски одежди на рождения ден на Вечния град

И тази година Рим празнува годишнината от рождението си. Столицата на Италия навърши 2768 години и „духна свещичките” между историческите възстановки, спектакли и културни срещи, които оживиха историческия център.
От 19 до 21 април над 2 000 участници от 50 културни асоциации, от 10 националности roma1се присъединиха към празника, който „Групо Сторико Романо“ организира за тринадесети път тази година. За пръв път беше възпроизведено ритуално запалване на Свещения огън, който символизираше покровителството над всички, споделили празничната атмосфера. В продължение на 3 часа историческият център на Вечния град беше оживен от празничното дефиле. Императори, сенатори и гладиатори, весталки, граждани и варвари оживиха улиците и върнаха безбройната публика назад във времето на Античността. Италианските медии посочват, че публиката е наброявала над 300 000 души.
Дългото шествие тръгна точно в 11 часа, както беше предвидено в програмата. Прекоси Виа Петросили и Пиаца Венеция, след което се включи във Виа деи Фори Империали. В следобедните часове групите участници представиха своите презентации. Групата за възстановки „Абroma2ритус” от Разград беше пристигнала от далечна Мизия, водена от самия император Траян Деций и неговия син Херений Етруск, за да поднесе дарове и да поздрави Рим за рождения му ден.
Изявите през следващите два дни – 20 и 21 април – включваха образователни програми за учениците, културни срещи с експерти и преподаватели от Университета за история на Рим и завърши с ритуала Palilia. В чест на Натале ди Рома е приключена работата и по осветлението на античния град, по проект на Виторио Стораро /три пъти номиниран за Оскар/ и дъщеря му Франческа.
Никое друго културно събитие не може да вдигне толкова много туристическата активност в италианската столица. Затова и инициативата е много обичана от жителите на града. Някога един средновековен поет е написал: „Докато съществува Колизеят – ще съществува и Рим. Когато рухне Колизеят – ще рухне и Рим. Рухне ли Рим, ще загине целият свят.”
Рим е единственият град в света, който празнува толкова празнично рождения си ден. Датата може да се определи със сигурност, тъй като е посочена с точност още от Овидий. Натале ди Рома е истински празник, а в сърцето на Вечния град е истинско и усещането за Вечността.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.