Разградска област се „отлепи от дъното“ с три места по резултати от матурите в страната

Резултатите от държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване в Разградска област бяха представени на съвместна пресконференция на Областната администрация и Регионалното управление на образованието.
От обявените днес от представителите на РУО резултати от изпитите на учениците от 4, 7 и 12 клас стана ясно, че децата в областта са се справили по добре в сравнение с миналата година.

Средният успех на зрелостниците в Разградско на задължителната матура по български език и литература е 4,07, миналата година е бил 4,03. Разград се е „отлепил от дъното“ и вече е на 25-то място, а на последното на 28-мо сред всички области в страната, както през 2017 г. След нас са Силистра, Кърджали и Ямбол.
От 11-те предмета, на които са се явявали 910-те зрелостници, по 7 има повишение на успеха. По английски език е по-висок от средния за страната – 82,44 точки срещу 79,82 точки за страната, средната оценка е 5,55. Останалите предмети с повишение на резултатите са: български език и литература, математика, история, физика, география и немски език.
Почти наполовина са намалели слабите оценки – 144 срещу 266. В проценти двойките са били 16%, сега са 8 на ста. Випуските в пет училища не се допуснали слаби оценки: СУ „Христо Ботев“-Кубрат, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ – Разград, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Разград, СУ „Христо Ботев“ – Разград и ПГТС „Христо Смирненски“. Почти е запазен броят на отличните оценки – 221 срещу 225 преди година, пълните шестици са 31, били са 29, всичките обаче са по втория избираем предмет, а не по български език и литература. 24 шестици са по английски език, по 3 по математика и химия, 1 по биология.
Зрелостници тази година с две пълни шестици няма, но пълните отличници по един от предметите учат в пет училища: ПГ „Васил Левски“ – Исперих, СУ „Христо Ботев“ – Кубрат, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и НПТГ „Шандор Петьофи“.
Училищата, в които завършват получили оценки между 5,50 и 6,00, са още: ПГСС „Хан Аспарух“ – Исперих, ПГ „Васил Левски“ – Исперих, ПГВМЗ „Александър Стамболийски“ – Лозница, ПГИ „Робер Шуман“ – Разград, ПГХТБТ „Мария Кюри“ – Разград, ПГТС „Христо Смирненски“ – Разград, СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Самуил и СУ „Христо Ботев“ – Цар Калоян.
По училища с най-висок среден успех по български език и литература е в ППМГ „Акад. „Н.Обрешков“ – 5,03, в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ е 4,96, в СУ „Христо Ботев“ – Кубрат – 4,61.
83 ученици са се явили на изпити по професионална квалификация.

При седмокласниците средната оценка по български език и литература се е повишила с малко – от 41,75 точки миналата година през тази са 42,48. В класирането по области обаче ръстът е осезателен, вместо на 24-мо място по решение на задачите в първи модул Разград е на 17-то.
Трима ученици са с по 0 точки, а 11 имат над 90 точки. Ученичката с най-висок брой точки – 94, е от СУ „Христо Ботев“ – Кубрат. Седем от най-добре представилите се са от ОУ „Васил Левски“ – Разград, три – от ОУ „Н.Й.Вапцаров“ – Разград.
Випускът с най-голям среден брой точки завършва ОУ „Васил Левски“ – Разград – 63,96 точки, следва ОУ „Н.Й.Вапцаров“ – Разград – 61,74, СУ „Христо Ботев“ – Кубрат – 54,86 точки.
По общини най-добре са се представили учениците в Разград – 35,54 точки средно, следват: Исперих, Завет, Цар Калоян, Кубрат, Лозница и Самуил. Сред най-често срещаните грешки на седмокласниците е преразказ не в подходящото глаголно време. Макар да няма дете със 100 точки на изпита в Разград пълна шестица при изчисляване на бала класирането ще има една ученичка – Даная Красимирова от ОУ „Васил Левски“, която е тазгодишният победител в националната олимпиада по български език и литература.
По математика седмокласниците са постигнали средно по 30,25 точки, което е значителен напредък спрямо миналогодишните 20,22 точки. По области Разград е на 23-то място в страната, като в 12 училища в региона средният успех е над средния за страната, в останалите 31 – е по-нисък. Трима са учениците с повече от 90 точки при максимум 100: най-добрият е с 92 точки и завършва ОУ „Васил Левски“ – Разград, още един от възпитаниците на това училище е с повече от 90 точки, третият е от ОУ „Н.Й.Вапцаров“ – Разград.

За пръв път през последните години се обръща тенденцията при четвъртокласниците и явилите са на външно оценяване са повече от предходната година – информират още от РУО. Тази година са 976, били са 902. При максимален брой точки 20 средното постижение е 14,07 точки или оценка от 4,76. Все още няма сравнителни данни за различните региони при тази възраст. Петте училища с най-високи резултати са: ОУ „Васил Левски“ – Разград, ОУ „Н.Икономов“ – Разград, ОУ „Н.Й.Вапцаров“, СУ „Христо Ботев“ – Разград и ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – село Равно, къдита обаче на оценяване се е явил само един ученик, а в останалите 4 те са по 80-90.

В пресконференцията днес участваха: областният управител Гюнай Хюсмен, заместник областните управители Нурие Црънгалова и Евгени Драганов, началникът на РУО Ангел Петков, началник отдел в РУО Живка Димитрова и експертите в РУО Ивелина Николова, Татяна Радева и Галина Пенева.
Образованието е приоритет в мандата на Г.Хюсмен и още в началото му той пое ангажимент да работи за подобряването на образователната среда и резултатите на учениците в региона. При встъпването в длъжност на Ангел Петков двамата изразиха желанието си да повдигнат духа на разградското образование, припомнят хронологията на събитията от последната едно година от пресцентъра на областната адвинистрация.

По-добрите резултати се дължат на добрата работа в екип на експертите в РУО, както и на учителите в региона, коментира резултатите от изпитите началникът на РУО Ангел Петков. Той допълни, че важен фактор е и сътрудничеството между институциите. Гюнай Хюсмен пък заяви, че е важна и мотивацията на екипа и за повишаването й поздрави просветния шеф. Областният управител също благодари на учителите, обърна се с апел и към родителите да бъдат по-внимателни и по-строги към децата си по отношение на образованието – за тяхното по добро бъдеще.
/e-Razgrad/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.